7 اردیبهشت 1403
کولین کلراید

کولین‌کلراید

کولین کلراید یک ترکیب آلی با فرمول [(CH3) 3NCH2CH2OH] Cl است که با نام های Hepacholine، Biocolina، Biocoline نیز شناخته میشود، یک ترکیب دو عاملی است و حاوی نمک آمونیوم و یک الکل است که کاتیون آن کولین و آنیون آن کلر است.

معرفی شیمیایی

کولین‌کلراید یک ترکیب آلی با فرمول [(CH3) 3NCH2CH2OH] Cl است که با نام‌های Hepacholine، Biocolina،  Biocoline نیز شناخته می‌شود، یک ترکیب دو عاملی است و حاوی نمک آمونیوم و یک الکل است که کاتیون آن کولین و آنیون آن کلر است. این ترکیب یک نمک سفید و محلول در آب است که عمدتا در خوراک دام استفاده می شود.

نام آیوپاک آن

2-Hydroxy-N,N,N-trimethylethanaminium chloride

OR

(2-hydroxyethyl)trimethylammonium chlorid

 فرمول شیمیایی کولین کلراید

 فرمول شیمیایی کولین‌کلراید

کولین‌کلراید را با نام ویتامین ب4 نیز می‌شناسند. در واقع کولین جزئی از ویتامین‌های گروه ب (ویتامین ب ۴) است. کولین برای متابولیسم و سوخت و ساز چربی لازم است و برای سوزاندن چربی در بدن مصرف می‌‌شود. این ماده بسیار مهم است. اگر مقدار کولین در بدن خیلی کم باشد، چربی اضافی در کبد جمع می‌‌شود. منابع کولین عبارت است از: دل و جگر گاو، زرده تخم مرغ، گل کلم، خیار و بادام زمینی.

این ماده مغذی به عنوان محلول 70درصد در آب تجویز می‌شود، که برای تشکیل غذای حیوانات در غلات استفاده می‌شود. از نظر تغذیه حیوانات، کولین برای بیوسنتز فسفاتیدیل کولین، که جز اصلی غشا سلول است و همچنین پیش ماده انتقال دهنده عصبی ضروری استیل کولین، مورد نیاز است. کلریدکلین در یک راکتور کاملا Seal ، با واکنش اسیدکلریدریک با تری متیل‌آمین بی آب و اکسید اتیلن تحت فشار متوسط ​​فقط تولید می‌شود.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی کولین کلراید

پارامترمقدار
جرم مولکولی139.62
شکل ظاهریسفید یا کریستالی
دانسیته1.0238
ضریب شکست1.54
نقطه ذوبC 305-302
حلالیت در آببسیار بالا (بیش از 650 گرم در لیتر)
pH محلول 10% در آب4.7

معرفی کاربردی

کولین‌کلراید کاربردهای متنوعی دارد ولی مهمترین کاربرد آن که بیشترین مصرف را نیز دارد به‌عنوان خوراک دام و طیور است. این ماده، افزودنی مهمی در خوراک دام و طیور است به خصوص برای جوجه ها که بوسیله آن رشد تسریع می‌شود.

کولین کلراید

کاربرد ها

  • خوراک دام و طیور
  • مواد شیمیایی کشاورزی (غیر آفت کش)
  • روان کننده ها و مواد افزودنی روان کننده، گریس ها
  • اکتشاف نفت و گاز
  • مواد افزودنی کمک فرآیندی ویژه تولید نفت
  • سوخت و محصولات مرتبط
ردیفصنعتموارد استفاده
1کشاورزیمربوط به کشاورزی ، از جمله پرورش و پرورش حیوانات و پرورش محصولات
1کشاورزی-حیواناتمربوط به حیوانات (اما غیر دامپزشکی) به عنوان مثال ، دامپروری ، دامداری / تولید حیوانات ، پرورش دام برای غذا یا خز ، خوراک دام ، محصولات حیوانات خانگی خانگی
1کشاورزیمربوط به کشاورزی ، از جمله پرورش و پرورش حیوانات و پرورش محصولات
1کشاورزی-گیاهانمحصولات مورد استفاده در محصولات زراعی ، یا مربوط به رشد محصولات
1دارومحصول دارویی یا مربوط به ساخت دارو ؛ توسط منبع دامپزشکی ، حیوان یا حیوان خانگی اصلاح شده است
1خوراک داممربوط به حیوانات (اما غیر دامپزشکی) به عنوان مثال ، دامپروری ، دامداری / تولید حیوانات ، پرورش دام برای غذا یا خز ، خوراک دام ، محصولات حیوانات خانگی خانگی
1افزودنی غذاشامل ادویه ، عصاره ، رنگ دهنده ، طعم دهنده و غیره است که برای مصرف انسان به غذا اضافه می شود
1افزودنی غذاشامل ادویه ، عصاره ، رنگ دهنده ، طعم دهنده و غیره است که برای مصرف انسان به غذا اضافه می شود
1طعم دهندهطعم دهنده های عمومی مورد استفاده در غذاها ، از جمله چاشنی ها و ادویه ها
1افزودنی به گوشتمربوط به پرورش گوشت (شامل گاو ، مرغ ، خوک) و تولید گوشت برای مصرف انسان
1سوختسوخت های عمومی ، مواد افزودنی سوخت ، سوخت موتور / خودرو
1بهداشتیزیر مجموعه محصولات مراقبت شخصی محصولات مرتبط با سلامتی مانند سرفه ، سرماخوردگی و آنفولانزا و غیره

توضیحات تکمیلی

با توجه به اهمیت کاربرد کولین کلراید در صنعت دام و طیور در اینجا توضیحات بیشتری در این خصوص ارائه میگردد.

اولین بار کولین در سال 1849 از صفرای خوک جدا شد. ولی نقش آن در تغذیه تا زمان کشف انسولین (دهه 1930) شناخته نشد. در آن زمان تجزیه چربی در کبد به واسطه وجود انسولین جدا شده از سگ مشاهده شده بود و همچنین این واقعیت که تجزیه چربی ها نه تنها بوسیله لوزالمعده بلکه با وجود لستین نیز بهبود می‌یابد. سپس محققین گزارش کردند که کولین اثر “لیپوتروپیک” (ممانعت کننده تجمع چربی در کبد) در موش هایی که با کلسترول یا پروتئین زیاد تغذیه شده بودند، داشته و آنها را در مقابل عارضه کبد چرب محافظت می‌کند.

کولین کلراید یا تری متیل 2-هیدروکسی اتیل آمونیوم کلرید یک ماده مغذی ضروری برای رشد مطلوب حیوانات خصوصاً طیور، خوک و حیوانات خانگی است. کولین بعنوان یک ویتامین طبقه‌بندی می‌شود و متعلق به گروه ویتامین های B است ولی نقش کوآنزیمی ندارد. محلول در آب بوده و به آن ویتامین 4B نیز گفته می‌شود. اما کولین بیشتر شبیه به یک اسیدآمینه یا اسید چرب ضروری عمل می‌کند. براساس فعالیت بیولوژیکی که دارد، در طبقه‌بندی های مواد مغذی قرار نمی‌گیرد، گرچه طبقه‌بندی آن تقریباً به اندازه درک عمل بیولوژیکی آن اهمیت ندارد. کولین با متابولیسم و سنتز گلیسین، بتائین، سیستئین، سرین، متیونین و بسیاری از ترکیبات بیولوژیکی که محتوی عامل متیل هستند، ارتباط دارد.

اعمال متابولیکی کولین کلراید

  1. بخش مهمی از فسفاتیدیل کولین و فسفوکولین است و حدود 80-70% کل فسفولیپیدها را در بدن تشکیل می‌دهد.
  2. ضروری در ساخت، تنظیم و نگهداری غشاء کامل و متخلخل سلول است. بعلاوه سبب  بلوغ طبیعی غضروف استخوان و جلوگیری از پروزیس در جوجه گوشتی می‌شود.
  3. نقش حیاتی در حمل و نقل و متابولیسم چربیها دارد. از این رو از تجمع غیرطبیعی چربی در کبد که عارضه «کبد چرب» نامیده می‌شود جلوگیری می‌کند.
  4. بخش ضروری در تشکیل استیل کولین می باشد که عامل انتقال پیام‌های عصبی در سیستم اعصاب سمپاتیک است و سبب نمو مغز می‌شود.
  5. کولین منبع گروه‌های متیل آزاد است که ضروری برای اعمال بیولوژیکی متعددی از جمله تشکیل متیونین می‌باشد.

کولین دربسیاری از موادغذایی یافت می‌شود و مقدار آن استاندارد و بوسیله انجمن ملی تحقیقات (NRC) گزارش شده است. ولی تفاوت‌هایی در قابلیت دسترسی و مقدار کولین در موادغذایی وجود دارد که به خاطر اختلاف در شرایط رشد گیاه نظیراقلیم، رقم، خاک، محل، کود و سایر فعالیتهای زراعی است. اخیراً کوششی جهت بررسی مجدد و دستیابی اطلاعات هرچه بیشتر در این زمینه صورت گرفته است. شرکت بالکم نیز عهده‌دار ارزیابی سطح کولین دربرخی مواد اولیه خوراک که به طور معمول استفاده می‌شوند، گردید. هدف بررسی این بود که آیا پیشرفت‌هایی که در فرآیند آزمایشات آنالیز و یا تغییراتی که سبب بهبود ژنتیکی محصولات و یا روشهای فرآیندسازی موادغذایی شده ممکن است اطلاعات قبلی سطح کولین مواد اولیه خوراکی را تغییر داده باشد؟ از این رو موضوعی که عملاً برای سالها نادیده گرفته شده بود با برخی دیدگاه‌های جالب توجه در نظر گرفته شد.

کولین در حیوانات هم از طریق جیره و هم بوسیله سنتز در بدن فراهم می‌شود. با این وجود نیاز مطلقی برای کولین در جیره برای اپتیمم سلامت و عملکرد همه حیوانات وجود دارد. بطور مثال جوجه‌ها تا حدود 13 هفتگی نمی‌توانند در بدن خود کولین سنتز کنند. این بدین مفهوم است که گرچه مواد اولیه طبیعی خوراک محتوی مقادیر مشخصی از کولین هستند اما این مقدار نمی‌تواند احتیاجات حیوان را برای رشد سریع تأمین کند. از این رو افزودن کولین کلراید یه جیره راحت‌ترین و اقتصادی‌ترین راه تأمین نیاز کولین است.